Windmolen

Windmolen-VierakkerSinds mei 2016 hebben we een 500 Watt windmolen, ofwel urban windmill, op een 6 meter hoge mast in onze tuin staan. Met deze windmolen doen we mee aan een project van Alliander om de opbrengst van kleine windmolens te verbeteren. Het probleem van de net-verbonden kleine windmolens is dat die veel te weinig energie opwekken om ooit de aanschafprijs terug te verdienen of om de energiekosten van de productie van de molen weer goed te maken. Een van de problemen is dat de omvormers die de elektrische energie van de molen in 230 V moeten omzetten niet goed genoeg werken. Veel producenten van dit soort omvormers zijn er al mee gestopt.

De windmolen staat op de oost-hoek van het perceel, waardoor de wind vanuit het noord-westen tot het noord-oosten weggevangen wordt door het huis en de schuur. Verder staan er nogal wat bomen in de buurt waardoor de wind verstoord wordt als er bladeren aan de bomen zitten. Hieronder de situatie van de molen op ons perceel. De molen draait optimaal bij wind uit het oosten tot zuid-westen.

De molen die we nu hebben is eerder ingezet voor het schoolproject Laat Maar Waaien van Rijn IJssel Energie en Alliander. Het is een windmolen van de volgende specificaties: 500 Watt, 24 V DC, 5 bladen, 1,8m diameter.

De oorspronkelijke omvormer, type Grid Tie DF-SUN-500G WAL Power Inverter, had het probleem dat alleen als de molen echt hard draaide er enige opbrengst was. Dit is een probleem van veel goedkope windmolen omvormers. Hieronder een voorbeeld van een storm toen deze omvormer wel wat energie opleverde. De eerste figuur toont de gemiddelde en piek windsnelheden in m/s, de tweede figuur op uurbasis de energieopbrengst in kWh.  

Van mei-2016 tot jan-2018 heeft de windmolen met de oorspronkelijke omvormer in totaal ongeveer 37 kWh opgeleverd. Hiervan moet nog wel het eigen-verbruik van de omvormer af, wat ongeveer 1 Watt ofwel 14 kWh over deze periode is. Netto levert de molen met deze omvormer daarom bijna geen energie.

Januari 2018 is er een nieuw type omvormer geplaatst, de Grid Tie SUN-1000G2-WAL-L-E. Deze omvormer volgt het vermogen van de turbine veel beter waardoor de opbrengst hoger is, maar het grote nadeel is dat het eigen-verbruik van deze omvormer 7 Watt is. Op de foto de nieuwe omvormer in z’n waterdichte behuizing op de paal met de turbine. Het witte piepschuim is nodig om de ventilatie voor warmte afvoer goed te laten werken. Helaas zit er geen functie op dat de omvormer zichzelf uitschakelt als er geen wind is. De eerste 9 maanden van 2018, inclusief de hele hete wind-stille zomer, heeft de windmolen met de nieuwe omvormer netto 18 kWh opgeleverd, terwijl in de tijd dat de molen in deze periode stil stond er 32 kWh is opgegaan aan eigen-verbruik. Ofwel, zonder meer wind en zonder automatisch afschakelen kost het energie om deze windmolen in de tuin te hebben.