Windmolen

Windmolen-VierakkerSinds mei 2016 hebben we een 500 Watt windmolen, ofwel urban windmill, op een 6 meter hoge mast in onze tuin staan. Met deze windmolen doen we mee aan een project van Alliander om de opbrengst van kleine windmolens te verbeteren. Het probleem van de net-verbonden kleine windmolens is dat die veel te weinig energie opwekken om ooit de aanschafprijs terug te verdienen of om de energiekosten van de productie van de molen weer goed te maken. Een van de problemen is dat de omvormers die de elektrische energie van de molen in 230 V moeten omzetten niet goed genoeg werken. Veel producenten van dit soort omvormers zijn er al mee gestopt.

De molen die we nu hebben is eerder ingezet voor het schoolproject Laat Maar Waaien van Rijn IJssel Energie en Alliander.
– Type windmolen: 500 Watt, 24 V DC, 5 bladen, 1,8m diameter
– Type omvormer: Grid Tie DF-SUN-500G WAL Power Inverter

Zoals verwacht is de opbrengst van de molen tot nu toe zeer laag. Het maximum vermogen dat we gemeten hebben is 18 Watt; de opbrengst van eind mei tot begin oktober is nog geen 2 kWh. De lage opbrengst komt grotendeels door de slechte omvormer, maar ook omdat de wind uit het noorden en noord-westen door het huis wordt tegengehouden.

windmolen mei-2016 tm sep-2016

Storm
Alleen tijdens de najaarsstorm van 2016 was er even relatief veel energieopwek. De plaatjes hieronder geven de windsnelheid weer (5 minuten waarden) en de opgewekte energie (uur waarden). Gemiddeld over 5 minuten was de hoogte windsnelheid bijna 13 m/s, met vlagen tot 20 m/s. Tijdens die wind piek was de opbrengst 0,18 kWh, waarbij de meeste energie in de dumpload van de omvormer verdween, want die was rood gloeiend. Tijd voor een nieuwe omvormer!

Windsnelheden (paars) met pieken (bruin):Windsnelheid windstoten en gemiddeld

Opgewekte energie:Energieproductie