Energiesysteem – Thermisch

Actuele temperaturen in het zonneboiler systeem

Onderstaand plaatje wordt zeer regelmatig geactualiseerd vanuit het monitoring systeem. Ververs deze pagina om de laatste status de zien.

Huidige status van de temperaturen in het zonneboiler systeem

Thermisch systeem in de zomer

In de zomer zorgt het zonneboiler systeem, de SLM50 van Sonnenkraft die via een warmtewisselaar gekoppeld is aan het grote buffervat, voor de warmte-/warmwatervoorziening in huis. Van april tot en met oktober is de zon zo krachtig dat het water bovenin het 2000 liter buffervat tussen de 45 en 100 graden blijft. Dit is (meer dan) voldoende om als warmtebron te dienen waarmee vers water opgewarmd kan worden voor bv. douchen. Het water in het buffervat mag maximaal 100 graden worden, wat in de zomer meermalen gehaald wordt. Het systeem stopt dan met vloeistof naar de panelen pompen. In dat geval loopt de temperatuur op het dak flink op. De maximale temperatuur in de collectoren is 190 graden geweest, de druk in het systeem bij die temperatuur was 5,5 bar.

Thermisch systeem in de winter

Als de zon niet meer krachtig genoeg is, houdt de Hautec HCS Carno warmtepomp het bovenste deel van de buffer op minimaal 42 graden voor verwarmen van douchewater. Voor de vloerverwarming wordt het water uit het onderste gedeelte van de buffer opgewarmd tot 30 graden voor het de vloer in gaat. Er is bij deze temperaturen geen risico op Legionella omdat het buffervat een gesloten systeem is waar het water nooit uit gaat. Alleen de warmte van dat water wordt gebruikt, het water zelf niet.

Monitoring

De activiteit van het zonneboilersysteem en de warmtepomp worden continu in detail vastgelegd. Voor het zonneboilersysteem is een datalogger van Resol geïnstalleerd, voor de warmtepomp een module van TEM. Elke minuut worden temperaturen en pompactiviteiten vastgelegd. Hieronder een voorbeeld van een grafiek met het temperatuurverloop in het zonneboilersysteem gedurende 8 dagen in een voorjaar. Te zien is dat op 30 april, met volle zon, het buffervat van 38 naar 58 graden werd verwarmd door de zon, en de dag erna verder naar 65 graden. Daarna liep de temperatuur door douchen en ander verbruik, en zonder zonneschijn, in 5 dagen weer terug naar 40 graden. Toen wederom een zonnige dag waardoor het vat weer naar 59 graden ging. De hoeveelheid energie die in één zo’n dag vastgelegd kan worden staat gelijk aan een kleine 50 kWh aan warmte energie (2000 liter maal 4,2 KJ/L maal 20 graden).

Temperatuurverloop_sonnenkraft_30apr-07mei