Energiesysteem – Elektrisch

Verbruik en Opwek van Elektrische Energie

De elektrische energie voor het huis en de auto wordt opgewekt door in totaal 51 PV panelen. De foto hieronder toont de locatie van de PV panelen op het huis en op de schuur. De oriëntatie van de panelen is zuid-zuidoost.

Om te leren over het verbruik van de verschillende apparaten in huis, maar ook om de werking van alle apparaten in de gaten te houden meten we van zoveel mogelijk apparaten het elektrisch energieverbruik. Hieronder een aantal overzichten van totaal verbruik en opwek van energie over de jaren heen. Klik op de plaatjes voor grotere weergave. Verder op deze pagina meer details over het meten van energieverbruik van individuele apparaten.

Cumulatief energieverbruik en teruglevering aan het elektriciteitsnet:
Bovenstaande grafiek toont opwek en verbruik van energie sinds we in het huis wonen. Het verschil tussen de bovenste blauwe lijn (totaal opgewekte energie) en de roze lijn (totaal verbruikte energie) wordt steeds groter omdat we per jaar meer energie maken dan we verbruiken. Ter vergelijking is ook het cumulatief verbruik van de warmtepomp en de elektrische auto (> jun-2018) ingetekend.

Energieverbruik en teruglevering per maand:

Deze grafiek toont dezelfde informatie, maar dan in hoeveelheden per maand. De paarse lijn geeft het totaal van opgewekte en verbruikte energie weer. In de winter gebruiken we veel meer energie dan de zonnepanelen opwekken, in de zomer is de opwek weer veel groter dan het verbruik.

De bruine lijn geeft het verbruik van de warmtepomp weer. Dit is de grootste energieverbruiker in de winter, met gemiddeld ongeveer 2.650 kWh per jaar. Opvallend zijn de twee pieken in de winter van 2012-2013. Deze zijn ontstaan doordat we twee maal problemen met de bron van de warmtepomp hadden waardoor de warmtepomp een paar weken zonder bron heeft gewerkt. De warmtepomp levert dan maar één hoeveelheid warmte voor één hoeveelheid elektrische energie op, terwijl dat onder ideale omstandigheden vier tot vijf hoeveelheden warmte voor één hoeveelheid elektriciteit is.

Sinds jun-2018 rijden we met een elektrische auto. Het verbruik van de auto door thuis laden zullen we ook in deze grafiek bij gaan houden.

Bruto energie opwek per maand:Bovenstaande grafiek laat de hoeveelheden opgewekte energie per maand zien, van september 2011 tot en met augustus 2018. Gemiddeld wekken de 36 PV panelen op het huis van 230 Wp per paneel, totaal 8.280 Wp, ongeveer 8000 kWh per jaar op.

In januari 2017 hebben we 5 extra PV panelen van 265 Wp op de schuur geplaatst om het energieverbruik van een vijverpomp te compenseren. Juli 2018 zijn er nog eens 10 panelen van 295 Wp bijgekomen om het energieverbruik van ongeveer 18.000 km rijden met onze elektrische auto zelf op te wekken. In totaal ligt er nu afgerond 12.500 Wp aan PV panelen op het dak van het huis en de schuur. De opgewekte energie van deze panelen wordt verdeeld over de drie fasen van de elektriciteitsaansluiting van het huis waardoor de standaard 3 x 25A aansluiting op het elektriciteitsnet volstaat.

Meten van energieverbruik en opwek

Er zijn veel verschillende manieren om het energieverbruik in huis te meten. Een overzicht is te vinden op een site van Milieu Centraal.
Wij gebruiken apparatuur en software van Plugwise om ons elektra verbruik gedetailleerd te meten. Verbruik van individuele apparaten meten we m.b.v. Plugwise Circles. Gegevens uit de twee slimme meters van netbeheerder Liander meten we met de Plugwise Smile P1s, en met vier Plugwise Stealths meten we de energie van de 15 extra PV panelen en wat er naar de auto gaat. Gegevens uit de Smile P1s, Stealths, en Circles worden verzameld in de Plugwise Source software. Als laatste meten de SMA Sunny Tripower omvormer en de Growat omvormers de details over de energie opwek door de PV panelen.

Apparatuur in huis

Natuurlijk gebruiken we in huis apparatuur die zo min mogelijk energie verbruikt. Voorbeelden zijn de Bosch hot-fill wasmachine, Bosch hot-fill vaatwasser, bijna overal LED lampen, en de overige keukenapparatuur is ook zo zuinig mogelijk. Verder gebruiken we eenvoudige stekkerblokken met schakelaar om sluipverbruik te voorkomen.

Gemiddeld verbruik van specifieke apparaten in ons huis

Het gemiddelde energieverbruik van de grootverbruikers in huis is in volgende schema weer gegeven. Het gaat hier om gemiddelden van vijf jaar gebruik:

De Hautec warmtepomp is de grootste verbruiker op jaarbasis en is qua functie te vergelijken met de CV ketel in huizen met een gasaansluiting. De warmtepomp heeft een vermogen van ongeveer 2000 Watt, ofwel hij heeft een verbruik van 2 kWh per uur dat ‘ie draait. Op de koudste dagen van het jaar verbruikte de warmtepomp zo’n 45 kWh per dag want dan staat hij een groot deel van de dag aan. In de winter van 2012-2013 hebben we kort problemen met de bron van de warmtepomp gehad, waarbij de warmtepomp op volledig elektrisch verwarmen overschakelde. We zagen toen een verbruik van tot 90 kWh per dag door de warmtepomp. Dit is nog duidelijk terug te zien in de plaatjes van het verbruik van die winter bovenaan deze pagina.

Het hoge verbruik van de vijverpomp en UV lamp waren de reden om vijf extra PV panelen aan te schaffen. Van de huishoudelijke apparaten valt vooral de vaatwasser op. We hebben geen wasdroger, wat een flinke energiebesparing oplevert.