Energiesysteem – Elektrisch

Monitoring van elektrische energie

Om te leren over het verbruik van de verschillende apparaten in huis, maar ook om de werking van alle apparaten in de gaten te houden meter we van zoveel mogelijk apparaten het energieverbruik. Hieronder een aantal overzichten van totaal verbruik en opwek van energie over de jaren heen. Verder op deze pagina meer details over individuele apparaten en andere informatie.

Cumulatief energieverbruik en teruglevering:
Onderstaande grafiek toont opwek en verbruik van energie sinds we in het huis wonen. Het verschil tussen de bovenste blauwe lijn (totaal opgewekte energie) en de roze lijn (totaal verbruikte energie) wordt steeds groter omdat we per jaar meer energie maken dan verbruiken. In deze grafiek ook het cumulatief verbruik van de warmtepomp en sinds juni 2018 ook het verbruik van de elektrische auto.

Bruto energie opwek per maand:
Onderstaande figuur toont de hoeveelheden opgewekte energie per maand, van 2011 tot februari 2019. In januari 2017 hebben we 5 extra PV panelen, in totaal 1325 Wp, geplaatst om energie voor een vijverpomp te compenseren. In juli 2018 nog eens 10 extra PV panelen, in totaal 2950 Wp, om energie voor elektrisch vervoer op te wekken. Het totaal vermogen is nu 12,7 kWp, de laatste jaren goed voor ongeveer 12 MWh per jaar.

Energieverbruik warmtepomp per maand:
In de winter is de warmtepomp de grootste energieverbruiker. Hieronder de energie die de warmtepomp per maand gebruikt heeft sinds we er wonen.

Opvallend zijn de twee pieken in de winter van 2012-2013. Deze zijn ontstaan doordat we twee maal problemen met de bron van de warmtepomp hadden waardoor de warmtepomp een paar weken zonder bron heeft gewerkt. Je krijgt dan maar één hoeveelheid warmte voor één hoeveelheid elektrische energie, terwijl dat onder ideale omstandigheden vier tot vijf hoeveelheden warmte voor één hoeveelheid elektriciteit is.

Monitoring van energie verbruik
Apparatuur en software om energieverbruik in huis te monitoren is te vinden op een site van Milieu Centraal.
Wij gebruiken apparatuur en software van Plugwise om ons elektra verbruik gedetailleerd te meten. Verbruik van individuele apparaten meten we m.b.v. Plugwise Circles. Gegevens uit de twee slimme meters van netbeheerder Liander meten we met de Plugwise Smile P1s. Gegevens uit de Smile P1s en Circles worden verzameld in de Plugwise Source software.

Apparatuur in huis
Natuurlijk gebruiken we apparatuur die zo min mogelijk energie verbruikt. Voorbeelden zijn de Bosch hot-fill wasmachine, Bosch hot-fill vaatwasser, bijna overal LED lampen, en de overige keukenapparatuur is ook zo zuinig mogelijk. Verder gebruiken we eenvoudige stekkerblokken met schakelaar om sluipverbruik te voorkomen. Het gemiddelde energieverbruik van de grootverbruikers in huis is in volgend schema weer gegeven. Het gaat hier om gemiddelden van meerdere jaren.

De Hautec warmtepomp is de grootste verbruiker op jaarbasis en is qua functie te vergelijken met de CV ketel in huizen met een gasaansluiting. De warmtepomp heeft een vermogen van ongeveer 2500 Watt, ofwel hij heeft een verbruik van 2,5 kWh per uur dat ‘ie draait. Op de koudste dagen van het jaar verbruikte de warmtepomp zo’n 45 kWh per dag want dan staat hij een groot deel van de dag aan. In de winter van 2012-2013 hebben we kort problemen met de bron van de warmtepomp gehad, waarbij de warmtepomp op volledig elektrisch verwarmen overschakelde. We zagen toen een verbruik van tot 90 kWh per dag door de warmtepomp. Dit is nog duidelijk terug te zien in de plaatjes van het verbruik van die winter bovenaan deze pagina.