Architectuur

Voorkant Huis met luiken deels openHet huis staat in een open landelijke omgeving. Daarom is gekozen voor een eenvoudige vorm en veel natuurlijke materialen. Architect Willem Grotenbreg heeft het uiteindelijke ontwerp getekend.

In 2Architectuurprijs Achterhoek012 is het huis gedeeld tweede geworden bij de Architectuurprijs Achterhoek.

Het huis is op basis van houtskeletbouw gebouwd in een Duitse fabriek. Er is uitsluitend PEFC- of FSC-gecertificeerd hout gebruikt. De buitenkant is bekleed met ongeschaafd en onbehandeld Western Red Ceder hout. Als zonwering is gekozen voor schuifbare luiken met verticale latten die het ritme van de verticale gevelbekleding precies volgen. Hierdoor vallen de luiken als ze geopend zijn weg tegen de gevel. Als de luiken gesloten zijn loopt het patroon van de gevelbekleding door in de luiken. Er is voor luiken met verticale latten gekozen omdat deze beter de laagstaande zon in het westen tegenhouden.

vormgeving